Home » BY - Womenintouch » MondayMood » Fietsen | Wielrennen | Mountainbiken » Zo kom ik fietsend de winter door - Nannique Spiek

Zo kom ik fietsend de winter door - Nannique Spiek

Gepubliceerd op 23 november 2020 om 13:09

Je hebt wielrenners die de fiets rond oktober in de schuur plaatsen om hem vervolgens in maart er weer uit te halen en te genieten van fijne fietsrondjes in mooi weer. Maar, je hebt ook mensen die zich niet laten tegenhouden door dalende temperaturen, een regenbui of stevige wind. Zelf had ik mezelf graag tot de tweede groep gerekend, maar door een syndroom in mijn handen en voeten is dat helaas geen optie. Gelukkig heb ik nu een oplossing om de wintermaanden toch op mijn racefiets door te komen: een fietstrainer!

Syndroom van Raynaud

Een syndroom in mijn handen en voeten, dat klinkt vast gek. Toch is het voor mij niet meer als normaal en heb ik al jaren last van het fenomeen/syndroom van Raynaud. Bij dit fenomeen stopt de bloedtoevoer naar vingers en tenen, wat ervoor zorgt dat deze verkleuren en geen gevoel meer hebben. Dit speelt op bij vocht, kou en het aanraken van koude voorwerpen (soms ook bij heftige emoties). Mijn vingers worden bij een aanval eerst volledig wit, vervolgens blauw en wanneer mijn vingers en tenen weer warmer worden, worden ze rood. Het gedeelte van de aanval waarin mijn vingers en tenen wit en blauw zijn, is enorm frustrerend. Doordat er geen bloedtoevoer is, ben ik het gevoel in deze lichaamsdelen volledig kwijt en kan ik ze amper bewegen. Een sleutel in de deur krijgen kan dan wel vijf minuten duren. Gedurende de minuten waarin er weer bloedtoevoer plaatsvindt en mijn vingers en tenen rood kleuren, heb ik voornamelijk pijn. Ze beginnen te gloeien en het voelt alsof mijn huid openscheurt. En nu denk je vast: ‘dan koop je toch de allerbeste handschoenen die er zijn?’ Geloof me als ik zeg dat ik alles al heb geprobeerd, maar zelfs handschoenen werken niet meer.

Fietsen op straat geen optie

Nu snap je vast dat fietsen op straat in de winter voor mij geen optie is. Met gevoelloze handen remmen klinkt mij in ieder geval niet fijn in de oren. Of uitklikken zonder mijn voeten goed te kunnen bewegen. Tel daar de gladdere ondergrond bij op en wielrennen op straat is meteen een gevaarlijke bezigheid. Gelukkig leven we in de 21ste eeuw en is er tegenwoordig voor alles een oplossing. Zo kocht ik drie weken geleden een fietstrainer. In dit apparaat kan ik mijn racefiets monteren en stilstaand fietsen. Ideaal!

Hoe hou je stilstaand fietsen leuk?

Maar, fietsen is natuurlijk het leukst als je de weg op kunt, kan genieten van de mooie omgeving en kunt spelen met de weerstand die deze omgeving geeft. Bij het fietsen met een fietstrainer mis je deze aspecten en kan het snel saai worden. Om het leuk te houden, zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kun je verschillende programma’s gebruiken waarmee je virtueel in de buitenlucht kun fietsen. Denk hierbij aan programma’s als Zwift of The Suffertest. Ook kun je je laptop of tv gebruiken als bioscoop en fietsend je favoriete serie of film op Netflix kijken. Hiernaast kun je veel inspiratie krijgen voor verschillende fietsworkouts via Pinterest of Youtube. Zo kun je intervallen en tabata’s doen en krijgen je trainingen een leuke afwisseling. Door gebruik te maken van de weerstanden die op de fietstrainer zitten of door veel te schakelen, train je heel effectief. Maar, je moet wel tegen zweet kunnen, want dat ga je zeker!

 

Nu ben ik natuurlijk benieuwd naar jouw situatie. Fiets jij door gedurende de wintermaanden? En doe je dat dan op de weg of met gebruik van een fietstrainer?

 

Sportieve groetjes!

 

Nannique


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.