Home » BY - Womenintouch » MondayMood » Ontspanning | Yoga » Hoe start met je trainen na een deload? - Eveline Verhage

Hoe start met je trainen na een deload? - Eveline Verhage

Gepubliceerd op 14 mei 2021 om 09:03

Momenteel zit ik, en waarschijnlijk jullie ook, vol met hoop dat de sportscholen binnenkort dan eindelijk opengaan. Meerdere maanden waren ze dicht. Dat was zwaar voor velen, fysiek maar zeker ook mentaal. Voor mij is de sportschool een uitlaatklep. De kans is alleen groot dat het enthousiasme het doel overstijgt. Velen hebben de afgelopen tijd een deload gehad. Dat is een periode van rust waarbij niet veel, of intensief, gesport word. Wanneer je daarna weer begint met sporten, kan het snel fout gaan en kunnen er blessures optreden. Daarom hoop ik dat ik, door middel van deze blog post, jullie kan helpen om een veilige en fantastische start te maken!

Doelen stellen

Alvorens je een stap in de sportschool zet is het belangrijk om een doel te hebben. Hiermee bedoel ik niet dat je jezelf in een keurslijf moet duwen en alles enorm serieus moet nemen. Het kan namelijk zo zijn dat je sport om simpelweg in beweging te blijven, niet achteruit te gaan en vitaal te blijven. Desondanks ben ik van mening dat bij bijna iedereen, ja bijna iedereen, achter in hun hoofd het doel is om er naakt goed uit te zien. Hoe je eruitziet doet namelijk veel met je zelfvertrouwen. Let op! Ik bedoel niet dat je eruit moet gaan zien als Barbie, ik bedoel dat jij jezelf goed moet voelen in je eigen vel. Is jouw doel vetvrije massa creëren? Dan kan je gaan kijken naar een hyperthrophy system. Of wil jij wellicht zo sterk mogelijk worden zonder massa aan te komen? (Voor bijvoorbeeld sporten met gewichtsklasse) dan kan je naar een strength system kijken. Wat je doel ook is; kijk wat je daarvoor nodig hebt en pas hier je training op aan.

Zoek je optimale rust

Bij verschillende trainingssystemen horen verschillende rust periodes. Tussen je sets door maar ook tussen je trainingen door. Dit verschilt per persoon en dus per systeem. Met een hyperthrophy system kan je kijken naar een rust van 60-120 seconden en een herstelperiode van 48-72 uur Bij een strength system zit je meer te kijken naar een rust van 240-300 seconden en een herstelperiode van 72 uur. Ik hoor jullie al denken: wanneer weet ik nou wat goed is voor mij? Dit kan je zelf heel goed meten. Bij de eerste training schrijf je goed op wat je hebt gedaan, welke oefening, welk tempo, hoe veel rust etc etc. de volgende training doe je precies hetzelfde. Als je dan niet meer herhalingen kan pakken, dan heb jij langer herstel nodig. Als je de tweede training wel meer herhalingen kan pakken, good for you!! Je hebt progessive overload toegepast. Oftewel je hebt de homeostase van je lichaam optimaal verstoort waardoor je sterker bent geworden. Als dit het geval is kan je de derde training meer gewicht pakken. Let op, dit zijn guidelines. Ieder persoon is uniek en dus anders. Als een bepaald systeem of schema niet voor jou werkt, of je boekt geen resultaat, dan is het heel simpel en ga je het aanpassen.

Voeding

Ja, ja, ja hier ga ik jullie lekker kietelen. Iedereen kan zichzelf pushen in de sportschool, maar niet iedereen kan zich houden aan de voeding die goed voor hen is. Ik vind persoonlijk niet dat het nodig is om al het ‘slechte’ eten uit je leven te schrappen. In alle eerlijkheid vind ik ‘slecht eten’ niet echt een fantastische uitspraak. Je kan het beter ‘minder voedzaam eten’ noemen. Betekent niet dat het simpelweg lekker is, en zeker van genoten mag worden.

Echter is het wel van belang dat als je een doel wilt bereiken, je 100% effort moet geven.  100% effort geven in de sportschool en 0% met je voeding is alsnog halve bak. Een tip vanuit mij: de 80/20 regel. 80% Voedzaam eten en 20% minder voedzaam eten. Hierdoor is het gemakkelijk vol te houden en krijg je alsnog belangrijke voedingsstoffen binnen. Denk hierbij aan groente, fruit, vezels, genoeg proteïne en genoeg water. Je zult vast denken: ja dat hoor ik overal. Toch zal minimaal 60% van de mensen die dit lezen zich hier niet volledig aan houden. Een gezond en vitaal lichaam functioneert echter het beste op de bovengenoemde voedselbronnen, oftewel; de basis. Als je dit nou helemaal op orde hebt en je lichaam nog steeds niet top reageert, ga dan naar een professionele trainer

Heb plezier

Als laatste is het ook belangrijk om plezier te hebben in het trainen. Dit kan komen door elke keer resultaat te boeken, door verbeterde slaap, door meer zichtbare buikspieren of door tientallen andere redenen. Plezier is belangrijk in het leven, dus maak het voor jezelf ook zo leuk en lonend mogelijk! Verder wil ik nog toevoegen dat ik momenteel opgeleid word tot personal trainer, ik ben het nog niet. Bovenstaande adviezen zijn dan ook echt mogelijke oplossingen voor mogelijke problemen.  Dit was mijn laatste blog voor Womenintouch. Ik heb de afgelopen tijd met veel liefde en plezier geschreven voor dit platform. Uiteindelijk had ik voor mijzelf de knoop doorgehakt om mijn eigen weg in te slaan. Ik hoop dat jullie veel kennis, motivatie en inspiratie hebben opgedaan door mij de afgelopen tijd en dat zeker ook nog (steeds) gaan doen bij de rest van de vrouwen uit het team!

 

Veel liefs,

 

Eveline


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.