Home » BY - Womenintouch » MondayMood » Running » Hardloopschoenen - Crissy Vos

Hardloopschoenen - Crissy Vos

Gepubliceerd op 7 juli 2020 om 18:06

Schoenen keuzes.

We kennen het allemaal wel, de struggle om dé fijne hardloopschoenen te vinden. Welke zit fijn, loopt lekker en, voor dames ook niet geheel onbelangrijk, is mooi?

Mijn zoektocht naar fijne hardloopschoenen is al jaren bezig. Wanneer ik denk dat ik dé fijne schoen gevonden heb, gaat de schoen uit de collectie of verandert deze iets in het model. Ook het lopen van verschillende trainingen, afstanden en tempo’s maakt verschil of ik een schoen fijn vind. Maar, nu heb ik inmiddels een prettige collectie staan, waar ik heerlijk mee uit de voeten kan.

Neutrale en stabiele schoenen

Mijn zoektocht begon met een loopanalyse bij een hardloopspeciaalzaak. Denk aan een Run2day, Runnersworld of Loperscompany. Echt een aanrader, want er wordt er goed gekeken naar je loophouding en hoe je je voeten neer zet. Ook krijg je er altijd erg fijn advies.
Jaren geleden heb ik een analyse laten doen en daar kwam uit de ik geen neutrale loper ben, maar juist overproneer. Niet erg, want daar heb je tegenwoordig erg fijne schoenen voor. De analyse was inmiddels al jaren geleden, dus een week geleden besloot ik nogmaals een analyse te laten doen bij Run2day. Wat blijkt, ik zit er nu een beetje tussenin. Geen neutrale loper, maar ook de overpronatie is gelukkig een stuk minder. Maar goede schoenen zijn altijd belangrijk. Het risico op blessures gaat naar beneden, het maakt het lopen een stuk aangenamer en je trainingen gaan dan gemakkelijker. Ik weet inmiddels dat ik een stabiele schoen nodig heb voor de lange afstanden, omdat hoe langer je loopt je meer proneert. Maar voor het korte en snelle werk, kan ik prima uit de voeten met een neutrale schoen. Wel een neutrale schoen die stevigheid biedt.

Een kijkje in mijn schoenenkast

Van gewone schoenen heb ik er al wat staan, maar mijn hardloopcollectie is toch wel uitgebreid. Ik heb voor verschillende trainingen verschillende schoenen. En ik vind het afwisselingen in kleurtjes toch ook wel leuk, want hé er leuk uit zien is soms toch ook wel belangrijk 😉. Ik neem jullie mee in een kort overzichtje wanneer ik welke schoen gebruik en met de plus- en minuten.

Asics GT-2000

Mijn hardloopcarrièrre begon op deze schoen. Jaren lang liep ik er met veel plezier op, tot het model veranderde en ik blaren kreeg. Toen ging ik op zoek naar iets anders. Nu, een aantal jaar later, is het model weer een paar keer aangepast en verbeterd en kan ik er gelukkig weer fijne kilometers op maken. Het is echt mijn favoriete duurloopschoen. Van een rustige halve marathon tot een marathon. Deze schoentjes geven mijn enkel de stabiliteit die hij nodig heeft bij lange afstanden. De schoen zelf vind ik een beetje zwaar wanneer ik er tempo’s op wil lopen, maar hij is dan weer erg fijn bij de lange afstanden. Ook voor een herstelloopje vind ik de schoen erg fijn, omdat de schoen voorkomt dat ik teveel naar binnen ga zakken met mijn enkels. Herstelloopjes loop ik altijd rustig, dus dan is een stabiele schoen zeker handig. Tegenwoordig zijn schoenen voor lopers met overpronatie ook hartstikke mooi, met allerlei kleurtjes, maar zwart vind ik ook altijd een mooie optie.

Asics Dynaflyte

Toen mijn hardlooptrainingen veranderden en er meer intervallen in het schema stonden, kreeg ik de tip om een lichtere schoen hiervoor te gebruiken. Deze gebruik ik dus naast de stabiele schoen en niet voor de lange afstanden, omdat deze mij dan net te weinig steun geven. De Asics Dynaflyte zijn inmiddels mijn favoriet voor tempoblokjes of de wat langere interval. Ik heb er ook een snelle halve marathon op gelopen, maar dat was wel net op de grens. De schoen voelt lekker ligt en loopt heerlijk.

Nike Infity React en Epic React

Nadat de Asics GT-2000 veranderd waren, ging ik op zoek naar een nieuwe hardloopschoen. Al snel kwam ik uit op de Nike Structure. Ook hier liep ik verschillende marathons op, maar toen ook dit model licht veranderde van de 21 naar de 22, kreeg ik blaren.
Maar mijn liefde voor Nike schoenen is niet helemaal over. Sinds dit jaar heeft Nike een nieuwe schoen, Infinity React. Dit is een neutrale schoen, maar ook zeer geschikt voor de wat minder neutrale lopers, alsdus Nike. De schoen is stevig, maar wel lekker licht. Eerlijk is eerlijk, ik vind het een prachtig mooi schoentje om naar te kijken. Ik kan er gelukkig verschillende afstanden op lopen, maar de eigen marathon van april, die ik als iets snellere duurloop zag, was eigenlijk net te ver. Al blijft het moeilijk te zeggen, want een marathon voelt altijd ver, ongeacht de schoenen. Deze schoen gebruik ik vooral voor de middellange afstanden, bijvoorbeeld een uurtje tot 1,5 uur.

Extra schoenen. 

Naast de Inifity heb ik nog een paar schoentjes van Nike in de kast staan. De Epic React. Eigenlijk kocht ik deze voor de krachttraining en HIIT trainingen, maar voor de écht korte intervallen vind ik ze ook erg fijn. Bij de korte intervallen loop ik veel meer op mijn mid-voet dan bij langere afstanden. Dan ben ik een echte haklander. Omdat mijn loophouding bij korte, snelle stukken dus eigenlijk veel beter is, kan ik deze goed lopen op deze schoenen. Ze zijn licht en sluiten goed aan de bovenkant vanwege de knit afwerking. Het voelt eigenlijk als een sokje. Voor mijn manier van lopen zijn deze schoenen helaas niet geschikt voor langere afstanden, maar voor de 200 tot en met 1000 metertjes vind ik ze erg fijn.

Wedstrijdschoentjes

Naast mijn gewone schoenen, heb ik nog de Asics Evoride. Deze gebruik ik soms voor de korte intervallen, of voor een snelle vijf tot 10 kilometer. Maar, deze geeft mijn voeten niet genoeg steun, al vind ik deze schoen heerlijk zitten omdat hij je helpt met een goede afwikkeling van je voet. Voor een korte en snelle afstand is het prima, maar voor de rest zijn ze helaas niet geschikt voor mijn loopjes. Daarna ben ik me ook gaan verdiepen in de hele hype rondom de schoenen met een carbonplaat in de zool. Ik geef het toe, toen steeds meer mensen enthousiast waren, werd ik nieuwsgierig. Sinds kort ben ik trotse eigenaar van de knaloranje Asics Metaracer. De schoen is licht, voelt stevig vanwege de carbonplaat en loopt heerlijk. De guidesole technologie en de carbonplaat zorgen ervoor dat je efficiënter gaat lopen en zo meer energie overhoudt voor aan het eind.  De schoen is voor mij absoluut niet geschikt voor lange afstanden, maar het wordt een wedstrijdschoentje. Omdat echte wedstrijdjes nog niet op het programma staan, probeerde ik deze uit met een eigen solo 5K. Dit resulteerde in een PR! Of het aan de schoen ligt of aan het harde trainen, is natuurlijk maar de vraag. Maar deze oranje stappers deden hun werk!

Kort samengevat; elke schoen is goed! Je moet er als loper alleen zelf voor zorgen dat de schoen past bij je loopstijl, soort training en doel.

 

Crissy. 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.