Home » BY - Womenintouch » MondayMood » Running » Hypermobiliteit en hardlopen. Mijn tips voor het hardlopen om blessures voor te zijn.

Hypermobiliteit en hardlopen. Mijn tips voor het hardlopen om blessures voor te zijn.

Gepubliceerd op 9 juli 2020 om 17:48

Hypermobiliteit. Hopelijk ken je het niet maar misschien ook wel. Veel mensen krijgen dit even tussendoor te horen bij een fysio bezoekje en denken dan verder: ‘oké’ ( en doen er niks mee verder, zoals ik ). Toen ik voor mijn MBO opleiding sport en bewegen in 2016 werd gekeurd werd, kreeg ik te horen dat ik hypermobiel ben. Ook wel: soepeler in mijn banden dan een gemiddeld persoon. Wat in mijn geval leidde tot verdere bewegingsuitslagen en hiermee grotere gradaties maakte dan een persoon die niet hypermobiel is. Ik dacht toen als 16-jarige dus niet verder na wat voor gevolgen dit zou kunnen hebben en wat het allemaal inhield. Tot ik ging hardlopen en ik sneller pijntjes begon te ervaren bij meer training. Hoe ik hier nu mee omga, mijn tips voor oefeningen en wat uitleg lees je in deze blog. Lees je mee?

Hypermobiliteit.

Zoals ik bovenstaand al zei: hypermobiliteit betekend meer soepelheid in je gewrichtsbanden/pezen. Wat leidt tot meer beweeglijkheid in je gewrichten en minder aansturing dan gemiddeld. Meer beweeglijkheid klinkt niet perse fout maar kan wel leiden tot eerdere blessures dan nodig. Een voorbeeld in de praktijk is het verder kunnen strekken van bv. je vingers, knie en meer beweeglijkheid in je wervelkolom. Maar kan ook leiden tot soepelere gewrichten. Iets herkenbaars voor mensen met hypermobiliteit, is dat de spieren harder moeten werken om de boel strak/stevig te houden tijdens het sporten ( in mijn geval: hardlopen ). Waardoor deze spieren eerder uitgeput raken en indirect overbelast raken door het continue goed moeten sturen. Herken jij dit nu ook? Dan zou het best eens kunnen dat je hypermobiel bent. Geen zorgen, dit betekend puur dat je wat losser in je gewrichtsbanden zit.  

Welke gevolgen kan dit brengen tijdens het hardlopen?

Wanneer ik uit ervaring spreek leidde dit bij mij tot een overbelasting van mijn bovenbeenspieren en omliggende keten ( bil, kuit, hamstring ). Waardoor ik overbelasting ( pijn ) ervaarde en hierdoor meer moeite moest doen om de boel lichamelijk juist aan te sturen ( verantwoord ). Een tijdje terug kreeg ik steeds meer pijntjes en besloot toch langs de fysiotherapeut te gaan aangezien deze pijntjes meer werden. Een algemeen aantal kenmerken bij hypermobiliteit kunnen dus zijn: overbelasting van spieren wat kan leiden tot pijn voor/tijdens/na het sporten. In mijn geval resulteerde dit tot overbelaste bovenbeenspieren aan de binnenzijde.

Mijn aanpak met hardlopen ( met hypermobiliteit ).

Na wat vage klachten besloot ik naar de fysiotherapeut te gaan en kreeg toen voornamelijk spierversterkende oefeningen mee. Met als doel: versterken van mijn spieren en hierdoor een sterkere omgeving creëren voor mijn pezen/gewrichtsbanden. Waardoor overbelasting preventiever werd geholpen door ‘sterkere’ ontwikkelde spieren. Wat ik dus moest doen: specifieker trainen en hierdoor indirect sterker worden. Waardoor aansturing van je lichaam ( motoriek ) beter verloopt, minder energie kost en je dus ook ‘ makkelijker ‘ sport omdat je lichaam meer getraind is.

Een aantal oefeningen die ik zelf doe en hiermee ( hopelijk ) preventiever blessures tegen ga zijn:  

  1. Step up. De step up is een oefening die ik uitvoer bij de trap/ krukje/ een step of iets anders wat verhoogd is ( maximaal 30 cm ). De uitvoering is het eenbenig opstappen, waarbij de kracht volledig uit een been komt ( een vertraagde uitvoering werkt efficiënter voor training tot het bijstap moment dat je been 2 op de step plaatst ). Je traint hierbij vooral het bovenbeen ( quads ). Ik herhaal deze oefening 3x10.
  2. Side leg raise.  Een oefening die ik uitvoer vanuit mijn zijlig en hierbij een been gebogen op de grond hou ( 90 graden) en mijn andere been hef zijwaarts en weer laat zakken. Het doel is het rechthouden van de je heup en de rug. Ik herhaal deze oefening 3x10.
  3. Planken. Een herkenbare oefening voor vele maar ook een die goed is voor het de full body. Ik voer deze oefening 3 x 60 seconden uit. Waardoor ik gelijk mijn core ( buikspieren), billen, benen en armen train. Multifunctioneel ook wel.

Wat zijn andere tips voor mensen die hypermobiel zijn.

Hypermobiliteit komt dus bij vaak voor en zie je dus veel binnen de fysiotherapie. Met gevolgen als overbelasting en spierzwakte. Zoals bovenstaand beschreven gebruik ik deze drie oefeningen zelf voor spierversterking,  maar heb je er zo nog een hoop. Zelf ben ik afgestudeerd bewegingsagoog en nog ( beginnend ) studerend fysiotherapie student dus vind het allemaal maar al te interessant. Daarom mijn blog over dit onderwerp en mijn eigen ervaringen.

Wat het belangrijkst is als sporter is luisteren naar je lichaam en je hierop ( juist ) aanpassen. Ben je hypermobiel en heb je hier geen last van, dan is dit maar al te fijn. Krijg je wel pijntjes en denk je juist goed getraind te zijn ( zoals ik )? Zoek dan eens wat spierversterkende oefeningen op. Dit hoeft niet binnen een sportschool maar kan vaak ook al thuis met weinig tot geen materiaal worden uitgevoerd ( functioneel trainen in een open ruimte). Zelf ervaar ik dit ook als een betere training en probeer zo mijn lichaam sterk te houden om blessures voor te zijn. Vertrouw je iets echt niet, raadpleeg dan een fysiotherapeut. Ik ben heel benieuwd hoe jij hier over denkt.

 

Liefs,

Fleur


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

R
5 maanden geleden

Ik herken die hardloop pijntjes.. Hoe erg is het om te stretchen? Ik las dat dit afgeraden werd. Maar volgensmij heb ik er juist baat bij, hoewel ik ook andere oefeningen er dan naast doe.