Home » BY - Womenintouch » MondayMood » Running » Mijn hardloop essentials 2021 | Fleur Prins.

Mijn hardloop essentials 2021 | Fleur Prins.

Gepubliceerd op 15 april 2021 om 09:52

Hardloopgadgets, essentials, hoe je het wil noemen, een ‘ervaren’ maar ook net begonnen hardloper komt voor heel wat vragen te staan als je begint of (ook) al langere tijd loopt. Bijvoorbeeld welke soort schoen past het best bij mij, wat voor soort kleding, moet ik voorafgaand of erna eten, hoeveel dagen rust moet ik pakken, hoe merk ik dat mijn Vo2 (zuurstofvermogen wat je per tijdseenheid kunt verplaatsen in het lichaam) groeit, hoe merk ik dat ik een blessure heb, welk sporthorloge heb ik nodig, welk trainingsschema moet ik pakken als ik vooruitgang wil boeken en wat moet ik ook vooral niet doen. Allemaal vragen die bij ons allen wel eens voorbij komen in die bovenkamer, maar eigenlijk nergens nauwkeurig beschreven staan bijvoorbeeld in het boek; ‘hoe begin ik met hardlopen’. Want we zijn allemaal anders, reageren allemaal anders en hebben ook een andere homeostase, lichaamsverhouding etc. etc. Om gek van te worden (licht uitgedrukt). Daarom vertel ik jou vandaag mijn hardloop ‘essentials’ (met een hip woord) en waarom. Lees je even mee?

Compressiekousen  | Voorkeur: Stox Energy

Compressiekousen zijn denk ik wel mijn grootste favoriet geworden sinds ik ermee loop. En eerlijk is eerlijk, ik loop het liefst altijd met. Waarom? Omdat ik hierdoor een soort ‘steun’ voel en het idee heb blessurepreventief bezig te zijn. Compressiekousen hebben namelijk een stuwende, voorbereidende werking op de kuitspieren (M. Soleus, M. Gastrocnemius – hoofdgroepen kuitspier) waardoor je eigenlijk een preventiemiddel omgeeft tijdens maar ook voorafgaand het lopen. Een precieze goedkeuring binnen de fysiotherapie is nog niet goedgekeurd, omtrent compressiekousen. Maar wel dat het mogelijk leidt tot een betere bloedcirculatie. Ook gericht op ‘koude’ spieren leidt dit bij mij voor het goed verwarmen van de kuitspier (voornamelijk door de wintermaanden door), waardoor ik ook niet te snel ‘koude’ spieren krijg en mijn spieren ‘zwakke’ plekken creëren. Zelf heb ik al diverse compressiekousen getest, waaronder; Decathlon, Prozis en Stox sokken gelopen. Mijn voorkeur ligt hierbij echt bij de Stox Energy kousen. Ze kosten wat maar dan heb je ook wat. Het is een hogere prijs maar daarnaast ook een goede kwaliteit, echt een aanrader #nospon.

Hardloophorloge | Gadget  & apps.

Luidt op één, Garmin! Sinds dat ik hardloop ben ik erachter gekomen dat een timer, horloge of sport-app belangrijk is mits je gericht bent op tijd, afstand en andere specifieke gegevens. Andere bijhorende gegevens kunnen je ‘pace’ per kilometer, hartslag (heel belangrijk om bij te houden, betreft vermoeidheid, trainingsintensiteit ), hoogtemeters, training specifieke gegevens en meer. Zelf loop ik eigenlijk nooit meer zonder en dat om meerdere redenen. Één omdat ik graag mijn rondjes ‘track’ (hiermee niet dwangmatig, maar puur om mijn rondjes te evalueren voor mijzelf gericht op mijn kunnen), ten tweede gericht op mijn hartslag (loop ik in hogere zones = hartslagfrequentie levels, betekent dit ook langer herstellen= rust nemen) en als laatst omdat ik het mega interessant vind. Zoals ik al eerder een blog schreef over; ‘trainen op hartslag’ à leesbaar: https://www.womenintouch.nl/de-blog/sport/running/505658_trainen-met-een-hartslag-160-bpm-samen-met-mijn-garmin-vivo-active-4s-fleur-prins

Een hardloophorloge is voor mij een flinke prioriteit en raad ik daarom elke hardloper (ook beginnende) aan. Ten eerste om te weten hoeveel je loopt in welke tijd met welk snelheidsgemiddelde maar daarnaast zeker gericht op jouw persoonlijke hartslag. Wat betreft gadgets ben ik zelf groot fan van Garmin en de daarbij horende training app: Garmin. Een andere app die ik iedereen aanraad, wat betreft rondjes ‘tracken’ (mits het geen dwang wordt) is de app Strava. Hiermee kan ik achteraf mijn rondjes zien, gemiddeldes en ook andere ‘sporters’ volgen wat mij extra motiveert. Persoonlijk ben ik groot fan. Wel kunnen de training specifieke gegevens soms wat secondes schelen. Hiervoor heb ik de Garmin app.

Telefoon zakje | Tijdens het rennen

Misschien voor andere niet zo ‘belangrijk’ maar voor mij enorm belangrijk. Ik loop vrijwel altijd met muziek en dan vooral bij een duurloopje. Waarom? Omdat ik hierdoor meer in de trainingssfeer kom en mij hier happy bij voel. Een ander voorbeeld is een podcast luisteren tijdens je rondje of gewoon puur muziek luisteren voor het ‘vermaak’ (tijdens een run langs weilanden, bossen en meer). Wat wel belangrijk voor mij is, is een passend ‘telefoonzakje’ om het even zo te noemen, waarin ik mijn telefoon stop en hierdoor mijn telefoon mee neem zonder moeite. Mijn telefoonzakje leunt op mijn onderrug. Persoonlijk heb ik een ‘hekel’ aan de ‘armstukken’ voor je telefoon, omdat deze bij mij vrijwel altijd omlaag zakken. Ben je muziek liefhebber en vind je het ook leuk om tijdens een langere run lekker met muziek of een podcast te lopen raad ik je daarom een ‘telefoonzakje’ zeker aan. Voor jou zelf de vraag of je die liever op de heupen meedraagt of om de arm.

Passende sportlegging | Voorkeur: Nike.

Een afzakkende sportlegging, hoe vervelend is dat. Voor mijzelf echt de grootste irritatie die er is en persoonlijk word ik er dan ook gek van, zelfs bijna een reden om om te keren en een andere legging aan te trekken (zeg bij deze niet dat ik het nooit gedaan heb). Waarom? Omdat ik geen grotere of kleinere ergernis ken tijdens het rennen en het je totaal ‘afleidt’. Daarom kies ik sinds een tijdje voor de Nike Running collectie (met touwtjes), waardoor de legging niet afzakt. Wel een kleine investering maar echt een musthave om eerlijk te zijn. Ik kan niet zonder.

Hardloopbovenkleding  | Voorkeur: Decathlon Outdoor Running

Naast een goede sportlegging hecht ik ook veel waarde aan hardloop bovenkleding. Soms grap ik zelf dat een ‘ongetraind’ hardloper herkenbaar is aan de kleding (natuurlijk een beetje onzinnig). Maar soms wel herkenbaar, wanneer iemand al langere tijd loopt of juist pas net. Want inderdaad, wat trek je aan? Als je nog onwetend bent en nog geen ervaring hebt. Juist. Niks geks aan dus. Kijk ik naar mijn persoonlijke voorkeur, kies ik het liefst (wat betreft bovenkleding) voor het merk Decathlon. Kwalitatief goed, prijs is verhoudingsgewijs en persoonlijk vind ik de shirts, multifunctioneel. Deze shirts zijn bestelbaar op: https://www.decathlon.nl/p/hardloopshirt-met-lange-mouwen-dames-run-warm-met-rits/_/R-p-152557?mc=8394789&c=ZWART en nogmaals #nospon (helaas). Naast een goed hardloopshirts vind ik een ‘strakke’ sport-bh (voor de dames) ook essentieel. Mocht je een kleinere cupmaat hebben (zoals ik) dan ben ik persoonlijk fan van ‘sport-bh’s’ van de Decathlon, ook weer prijs/kwaliteit prima en fijn tijdens het sporten. Wel raad ik je aan een maat groter te bestellen, omdat deze bh’s een ‘knellend’ effect kunnen hebben als ze te klein zijn. Deze zijn bestelbaar op: https://www.decathlon.nl/p/sportbeha-voor-hardlopen-basic-fluo-koraalroze/_/R-p-X8563079?mc=8563079&c=ROOD_ROZE

 

Bij deze een blog over mijn sportfavorieten. Misschien denk je: ‘maar Fleur, je bent jouw favoriete hardloopschoen vergeten te vermelden’. Dit lees je in een volgende blog onder; ‘mijn favoriete hardloopschoenen en waarom’.

 

Liefs,

Fleur


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.