Home » Lifestyle | Food | Hotspots » #breekdeweek » #BDW3: Een gezonde carrot cake - Nannique Spiek

#BDW3: Een gezonde carrot cake - Nannique Spiek

Gepubliceerd op 9 december 2020 om 11:03

Het is weer woensdag wat betekent een nieuwe breek van de week. Want een kleine 'pauze' zo midden in de werkweek is natuurlijk nooit verkeerd. Nannique heeft daarom deze woensdag een lekker recept voor jullie die ze graag deelt lees je mee? Nannique: 'De laatste werk- of schoolweken van 2020 gaan in en de kerstvakantie komt dichterbij. Aan het einde van het jaar is vaak de motivatie een beetje weggezakt, vooral dit jaar met het vele thuis werken en het weinige sociale contact. Om je nog een motivatie boost te geven voor deze laatste weken heb ik vandaag een heerlijk tussendoortje voor jullie!'

RECEPT BY @its.about.health

Worteltjescake

Carrot cake is natuurlijk hartstikke populair tegenwoordig en je kunt hem in vrijwel alle hippe koffietentjes bestellen. Maar, deze varianten zitten vol suikers, vetten en extra toevoegingen. In mijn ogen zijn deze stoffen overbodig. Ja, suikers en vetten hebben we nodig, maar wel in goede hoeveelheden en het liefst op een zo gezond mogelijke manier. Voor mijn eigen blog It’s about health besloot ik een tijdje terug de keuken in te duiken voor een gezondere variant en dat pakte erg goed uit! 

Een gezonde variant. 

Deze variant worteltaart is gezoet door de wortel, rozijnen en wat een honing. Hoewel honing ook suiker is, is de hoeveelheid aanzienlijk minder dan in de normale carrot cake. Verder heb ik gebruik gemaakt van twee meelsoorten die van goede voedingsstoffen zijn voorzien, zodat je een volwaardig tussendoortje hebt. Oh, en die heerlijke laag frosting bovenop? Die is gemaakt van Philadelphia light maar net zo lekker (misschien wel lekkerder) dan de standaard roomlaag. En er zit natuurlijk groente in de cake verwerkt. In een cake gaat zo’n 200-250 gram wortel. Dit staat ongeveer gelijk aan één winterpeen. Toch kan het zijn dat je een erg grote peen hebt en wat wortelrasp overhoudt. Gooi dit zeker niet weg! Kook dit de volgende ochtend mee in je havermout, samen met wat koekkruiden, en maak een lekkere portie carrot cake oats. Genieten!

'Deze variant worteltaart is gezoet door de wortel, rozijnen en wat een honing. Hoewel honing ook suiker is, is de hoeveelheid aanzienlijk minder dan in de normale carrot cake.'

Wat heb je nodig?

  • 125 gram havermout
  • 100 gram amandelmeel
  • 1 winterpeen (zo’n 200-250 gram geraspte winterpeen)
  • 2 eieren
  • 100 milliliter (plantaardige) melk
  • 50 gram rozijnen
  • 35 gram walnoten
  • 2 eetlepels honing
  • 4 theelepels koek- en speculaaskruiden
  • 1 zakje bakpoeder á 16 gram

Voor de ‘frosting’: 

  • 200 gram Philadelphia light
  • 1 eetlepel honing
  • 15 gram walnoten

Het stappenplan volgen: 

  • Rasp de winterpeen fijn, hak 35 gram walnoten fijn en laat de rozijnen 20 minuten in wat water wellen.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een cakeblik met bakpapier.
  • Doe de havermout, amandelmeel, eieren en melk in een keukenmachine en mix tot een beslag.
  • Voeg de bakpoeder, koek- en speculaaskruiden en honing toe en mix nog eens tot een luchtig beslag.
  • Roer de geraspte wortel, gehakte walnoten en gewelde rozijnen door het beslag. Proef en voeg eventueel nog wat koek- en speculaaskruiden of honing toe.
  • Verdeel het beslag in het cakeblik en bak de carrot cake in zo’n 55 minuten gaar. Laat de cake afkoelen.
  • Meng ondertussen de philadelphia met een eetlepel honing. Proef en voeg eventueel nog wat honing toe als je van zoet houdt. Hak ook de overige walnoten grof.
  • Verdeel de frosting over de cake en strooi de gehakte walnoten eroverheen. Zet in de koelkast om de frosting iets op te laten stijven of serveer direct.

Tot slot

Je kunt de cake 4 dagen afgesloten (zonder frosting) in de koelkast bewaren. Tip: vries wat plakjes in, zodat je altijd van een verse plak worteltaart kunt genieten. Zo, met deze heerlijke cake uit de oven kom jij die laatste werkweken wel door en heb je iedere dag een lekkere snack om naar uit te kijken 😊. Heb je een recept geprobeerd? Deel je foto via Facebook/Instagram en tag @its.about.health en @womenintouch.nl in je berichtje 

 

Liefs,

Nannique @its.about.health


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.